İslam İktisadı Araştırma Merkezi, İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye Katılım Bankaları Birliği iş birliği ile düzenlenen “Türkiye’de İslam İktisadı ve Finansı Alanında Üniversite Sektör İş Birliği” çalıştayı gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Mavi Salonda yapılan çalıştay açılış konuşmaları beraberinde iki oturum ve son olarak da kapanış/genel değerlendirme oturumu ile son buldu.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri İsmail Vural, İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) Direktörü ve İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSİFAM) Müdürü Prof. Dr. Necmettin Kızılkaya, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama Araştırma Merkezi (İSEFAM) Müdürü Prof. Dr. Metin Toprak ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Vural: “Türkiye’de İslam İktisadı ve Finansı Konusunda Sektörlerle Üniversitelerimizi Bir Araya Getirdik”
Kürsüye ilk olarak açılış konuşmasını gerçekleştirmek için Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri İsmail Vural davet edildi. “Böyle tarihi bir yerde bulunmak bizim için çok heyecan verici. Türkiye’de İslam İktisadı ve Finansı konusunda sektörlerle üniversitelerimizi bir araya getirdik” diyerek sözlerine başlayan Vural, yapılmakta olan çalıştayda İslam İktisadı ve Finansı konusunda sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilmeyi ve günün sonunda değerli bir çıktı elde edebilmeyi umduğunu belirtti. Ele alınan sektörün genç bir sektör olduğuna, katılım-finans denince akla katılım bankacılığının geldiğini fakat kendilerinin bu konuyu bir ekosistem inşası olarak gördüklerini söyledi. “Ümit ediyoruz ki hep beraber üniversitelerimizle, akademisyenlerimizle, sektör çalışanlarımızla ve genç arkadaşlarımızla İslam İktisadı ve Finansı konusunda gerek kuramsal gerekse de kurumsal inşa sürecini tamamlamış olacağız” diyerek açılış konuşmasını tamamladı.
Katılım Bankacılığının Geliştirilmesinde İş Birliği
Programın devamında İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü aynı zamanda İKAM (İslam İktisadı Araştırma Merkezi) Direktörü Prof. Dr. Necmettin Kızılkaya kürsüye davet edildi. Prof. Dr. Kızılkaya, “Hızla gelişen dünyada gelişmiş ülkelerin temelini üniversitelerde üretilen bilginin, teknolojinin ve yeniliğin, katma değeri yüksek olan ürünlere dönüştürülerek bilginin ekonomik değer kazanması oluşturmaktadır” sözleriyle konuşmasına başladı. Globalleşen dünyada ülkelerin küresel pazardaki paylarına vurgu yapan Prof. Dr. Kızılkaya işletmelerin, yenilikçi ürün ve yeni üretim metotları geliştirmeye zorlandığı bir çağda mücadeleye devam ettikleri bir çağda yaşadığımızı belirtti. “Katma değeri yüksek ürün geliştirmek, yapılacak olan ar-ge faaliyetleri ile gerçekleşecek faaliyetlerin başarı ile sonuçlandırılabilmesi, sürdürülebilir olabilmesi ve bu sürdürülebilirliğin ilk şartı olan nitelikli tecrübeli uzman insan kaynağı üniversitelerde bulunmaktadır” dedi. Nitelikli insan kaynağını etkin şekilde kullanabilen ülkelerin, küresel rekabette kendilerini ve işletmelerini daha ileriye taşıyabileceklerini savundu. Ülkemizde son yıllarda gelişen katılım bankacılığının geliştirilmesi konusunda ne tür iş birliklerinin kurulabileceği ne tür imkanların söz konusu olabileceği gibi sorulara cevap bulmaya hedeflemekte olduklarını söyleyerek konuşmasını bitirdi.
Somut İş Birliklerine ve Paydaşlıklara Ulaşma
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Metin Toprak açılış konuşması için sözü devraldı. “Dünyadaki ekosisteme baktığımda meydana gelen dağınıklık dikkatimi çekiyor. Hem bizim resmi kurumlarımızın üye olduğu uluslararası örgütler var, hem de bizim bankalarımızın İslam ve Finans kurumlarının üyesi olduğu uluslararası örgütler var. Bu örgütlerin de örnek aldığı aracı bankacılık örgütleri var. Bizim de hızlı bir şekilde bize özgü bir şeyler varsa ki var olduğunu biliyoruz, aktif bir şekilde bu durumu takip etmemiz gerekiyor” dedi ve toplantının somut iş birliklerine ve somut paydaşlıklara ulaşmasını temenni ettiğini vurguladı.
Prof. Dr. Ak: “Ciddi Bir Bilgi Üretimi İçerisindeyiz”
Açılış konuşmalarını tamamlamak üzere İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak kürsüye davet edildi. “Güzel bir düşünce vesilesiyle buradayız. İstanbul Üniversitesi şu an 721 diploma programı, 70000 öğrenci, 11000 personel (bunun 4100’ü akademik personel) kapasitesiyle tüm deneyimlerini topluma yansıtma içerisinde olan bir üniversitedir” diyen Prof. Dr. Ak, bu deneyimlerin paylaştıkça arttıracağını ve bu nedenle her sektörde kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde olunacağını da vurguladı. “Ciddi bir bilgi üretimi içerisindeyiz. Bu bilgi üretimini hem kurum ve kuruluşlarla hem de tüm ihtiyaç sahipleriyle paylaşma kararlılığı içerisindeyiz “sözüyle açılış konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmalarının hemen ardından, geçtiğimiz aylarda tefrişatı tamamlanan İslam İktisadı ve Finansı Araştırma Merkezi Kütüphanesine sundukları katkılardan dolayı Türkiye Katılım Bankaları Birliğine teşekkürler sunuldu. Prof. Dr. Mahmut Ak, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri İsmail Vural’a plaket takdim etti.
Açılış konuşmalarından sonra gerçekleşen iki oturumun ilkinde İslam İktisadı ve Finansı alanının genel durumu ve sektör ile ilişkisi, ikinci oturumunda ise İslam İktisadı ve Finansı alanında üniversite iş birliğinin geliştirilmesi ele alındı.