Türkiye’de katılım finans sektörü gün geçtikçe büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu büyüme ve gelişme, beraberinde alanla ilgili yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını da arttırıyor. Yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışma ve uygulama üretmek ise günümüzde stratejik bir önem taşıyor. Tam da bu noktada geçtiğimiz aylarda, Türkiye’de katılım finansının lokomotifi olma görevini üstlenen T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi “Katılım Genç Gelişim” başlığıyla lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik bir program başlattı. Bu kapsamda Katılım Genç Gelişim programına başvuran öğrenciler Katılım Finans alanında birçok profesyonel eğitime katılma şansı elde etti. Biz de islamiktisadi.net olarak kapsamı ve içeriği itibariyle Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan Katılım Genç Gelişim programı hakkında T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Katılım Finans Dairesi Başkanı Dr. Tarık Akın ile bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajımızda Katılım Genç Gelişim Programının ayrıntılarını ve hedeflerini konuştuk.
Merhaba Tarık Bey, öncelikle Katılım Genç Gelişim Programı hakkında bilgi alabilir miyiz? Katılım Genç Gelişim nedir?
Katılım Genç Gelişim, İstanbul Finans Merkezi (IFM) projesinin iki temel ayağından bir tanesi olan “katılım finans” alanında insan kaynağı potansiyelinin artırılması, mevcut insan kaynağının geliştirilmesi, katılım finans alanında farkındalık ve finansal okuryazarlığın artırılması amacıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ve IFCap Building çözüm ortaklığında hazırlanmış bir eğitim ve sertifikasyon programıdır.
İki aşamalı eğitim sürecinden oluşan Katılım Genç Gelişim programının ilk aşamasında, programa başvuran adaylar arasından genel yetenek sınavında ilk 1000’e girmeye hak kazanan katılımcılarımıza, alanında uzman sektör profesyonelleri ve akademisyenler tarafından “Katılım Finans Temel Eğitimi” verilmektedir. İkinci aşamada ise birinci aşama eğitim sürecinde yapılan ara sınavlar, eğitim sonu genel değerlendirme sınavı ve İngilizce dil sınavı sonucunda ilk 100’e girmeye hak kazanan katılımcılarımıza alanında uzman uluslararası eğitmenler tarafından “Sertifikalı İslami Finans Yetenek Eğitimi (The Certified Islamic Finance Talent Training)” verilmektedir.
Katılım Genç Gelişim neden önemli? Bir öğrenci Katılım Genç Gelişim’e neden başvurmalı?
Katılım Genç Gelişim programı, katılımcılarına, küresel perspektife ve yerel dinamiklere uygun katılım finans eğitimi, eğitim aşamalarına bağlı olarak Türkçe ve İngilizce sertifika, katılım finansa ilişkin projesi dereceye giren katılımcılara özel ödül, katılım finans alanında gelişim ve güçlü bir kariyer imkânı sunmaktadır.
Katılım Genç Gelişim kabul almak için Genel Yetenek sınavında ilk 1000’e girmek gerekiyor. Bu sayı özellikle mi seçtiniz? Kaç başvuru aldınız, başvuru kriterleriniz nelerdir?
Belirttiğimiz üzere Katılım Genç Gelişim, temelde katılım finans alanında beşeri sermayeyi geliştirmek ve bu alanda farkındalık ve finansal okuryazarlığın artırılması amacıyla hazırlanmış bir programdır. Bu doğrultuda, ulaşabildiğimiz her Genç Yeteneğe katılım finansı anlatmak ve bu alanda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu sebeple programa ilk etapta 1000 kişi ile başlamaya karar verdik. Ancak başvurular ve gençlerimizin ilgilisi beklentilerimizin çok üzerindeydi. Bu sebeple gelecek dönemde 2000 Genç Yeteneğe daha Katılım Genç Gelişim programımızda eğitim vermeyi planlıyoruz.
Katılım Genç Gelişim programımıza;
- 01.01.1993 ve sonrası doğan,
- Üniversitelerin Lisans son sınıf, mezun, yüksek lisans veya doktora öğrencisi,
- Finans alanında kariyer hedefleyen,
- Katılım finansa ilgi duyan,
- Kişisel gelişimine önem veren
tüm Genç Yetenekler başvurabilmektedir.
Katılım Genç Gelişim, temelde katılım finans alanında beşeri sermayeyi geliştirmek ve bu alanda farkındalık ve finansal okuryazarlığın artırılması amacıyla hazırlanmış bir programdır.
Katılım Genç Gelişim Programı kapsamında hedefleriniz neler? Programın çıktıları nasıl oldu?
Katılım Genç Gelişim programının ana hedefi, İstanbul Finans Merkezi (IFM) projesinin iki temel ayağından bir tanesi olan “katılım finans” alanında insan kaynağı potansiyelinin artırılması, mevcut insan kaynağının geliştirilmesi ve katılım finans alanında farkındalık ve finansal okur-yazarlığın artırılmasıdır.
Bu bağlamda, Katılım Genç Gelişim programının ilk aşamasında “Katılım Finans Temel Eğitimi” alan 1000 katılımcı arasından 414 kişi, eğitim sürecinde yapılan ara sınavlar ve eğitim sonu genel değerlendirme sınavı sonucunda başarılı olarak “Katılım Finans Temel Eğitimi Başarı Sertifikası” almaya hak kazanmıştır.
Katılım Genç Gelişim programının ikinci aşamasında ise söz konusu 414 kişi arasından İngilizce dil sınavında da başarılı olarak ilk 100’e girmeyi başaran katılımcılar “Sertifikalı İslami Finans Yetenek Eğitimi (The Certified Islamic Finance Talent Training)” almıştır. Programın ikinci aşaması eğitim dönemi sonunda yapılan genel değerlendirme sınavı sonucunda 94 kişi başarılı olarak sertifika almaya hak kazanmıştır.
Böylece, Katılım Genç Gelişim programı kapsamında 1000 Genç Yetenek, temel katılım finans eğitimi alarak bu alanda farkındalık ve katılım finans okur-yazarlığı becerisi kazanmıştır.
Katılım Genç Gelişim programı kapsamında 1000 Genç Yetenek, temel katılım finans eğitimi alarak bu alanda farkındalık ve katılım finans okur-yazarlığı becerisi kazanmıştır.
Programın kariyer ve istihdam olanakları nelerdir?
Bu bağlamda, Katılım Finans Genç Gelişim programını başarıyla bitirmiş üç katılımcımıza T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisinde staj imkânı sağlamış bulunmaktayız. Ayrıca, çeşitli katılım finans kuruluşları tarafından Katılım Genç Gelişim programını başarıyla tamamlayan katılımcılarımıza staj programlarında imkân tanınacağı açıklanmıştır.