Anasayfa Röportaj İslam Ekonomisi ve Finansı Bölümü Hakkında Merak Edilenleri Zeyneb Hafsa Orhan Cevaplıyor

İslam Ekonomisi ve Finansı Bölümü Hakkında Merak Edilenleri Zeyneb Hafsa Orhan Cevaplıyor

by

YKS 2021 üniversite sınav sonuçları açıklandı ve yüzbinlerce öğrenci tercih heyecanı yaşamaya başladı.  5-20 Ağustos tarihlerinde yapılacak tercih döneminde öğrenciler gidebilecekleri üniversite ve bölümleri araştırıyorlar.  Biz de okurlarımız için İslam Ekonomisi ve Finansı bölümü ile ilgili önemli soruları islamiktisadı.net yazarımız ve yayın kurulu üyemiz Zeyneb Hafsa Orhan’a sorduk. Zeyneb Hafsa Orhan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde görev yapmaktadır. Bankacılık ve sigortacılık ana alanı, katılım bankacılığı alt alanında doçent ünvanına sahiptir.

İslam iktisadında literatür ve uygulama alanında eksiklikler var” – Katılım Gündemi

Zeyneb Hafsa Orhan

 

  • İslam İktisadı ve Finans Bölümü Nedir?
İslam iktisadı ve finansı bölümü, iktisat ve finansın temel bilgileri yanı sıra İslami açıdan değerlendirilmiş iktisat ve finans teori ve pratiğini de öğretmek amacını güden bir bölümdür.
  • Neden İslam İktisadı ve Finansı?
Günümüzdeki hakim iktisat ve finans eğitimi neoklasik görüşe dayanmakta ve buna yönelik alternatif görüşlerin öğretilmesine yer verilmemektedir. İslam iktisadı ve finansı bölümü bu açığı kapatmak için önemlidir. İlaveten dünyada
özellikle İslami finans alanında giderek artan teorik ve pratik çalışmalara sessiz kalınmamasını sağlamaktadır.
  • Bölümün Çıktıları Nelerdir?
Temel bir iktisat ve finans eğitimi öncelikli olarak yer almaktadır. İslam iktisadı ve finansının kendine has teorik ve pratik bilgi birikimi ise ikinci temel çıktıdır.
  • Bölümün Kariyer ve İstihdam Olanakları Nelerdir? 
Bölüm mezunları, söz konusu bölüm İşletme ve ilgili fakülteler altında yer aldığı için bir İşletme fakültesi mezunu özel ve kamusal alanda nerelerde çalışabiliyorsa oralarda çalışma imkanına sahiptir. İlaveten, bölümün kendine has kurumları olarak görülen İslami finans kurumları (katılım bankaları ve ilgili kurumlar) temel bir başka istihdam olanağı sunmaktadır. Son olarak, tıpkı diğer bölümlerde olduğu gibi bu bölüm de öğrencilerine akademide devam etme imkanı sunmaktadır.
  • Bölümde Yabancı Dil Öğrenme İmkanı Var Mı?
Türkiye’de ilgili lisans bölümüne sahip 3 üniversiteden İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İngilizce bölüm de açmıştır. Dolayısıyla bu bölüme giren öğrenciler doğrudan bu ilde eğitim almaktadır. Bunun yanı sıra her bir üniversite kendi bünyesinde İngilizce, Arapça gibi dillerin öğrenilmesine imkan tanımaktadır.
  • Çift Anadal İmkanı Var Mı?
Çift anadal (ÇAP) imkanı, belirli koşulları sağlayan öğrenciler için üniversitelerde mevcut olan bir imkandır. Bu imkan, söz konusu bölüm için de geçerlidir. Fakat bu bölümle hangi bölümlerde ÇAP yapılabileceği, üniversite ve bölümler bünyesinde alınan kararlara göre değişiklik arz etmektedir.
  • Burs İmkanı Var Mı?
Vakıf üniversitelerindeki başarı bursu imkanları bu bölüm için de geçerlidir.
  • Üniversitenin İmkanları neler?
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İstanbul içerisinde güzel bir kampüste eğitim alma imkanı tanımaktadır. Bu kapsamda büyük bir kütüphaneden yararlanma imkanı da söz konusudur. Alanında yetkin hocalardan ders alma ise bir başka önemli imkandır. Yukarıda bahsedildiği gibi ÇAP ve burs imkanları da bunlara eklenebilir. İlgili kurumlarda staj imkanlarının yanı sıra Erasmus ile yurt dışı deneyim imkanı da bir başka imkan kategorisidir.
  • Akademik Kariyer Mümkün mü?
Daha önce bahsi geçtiği üzere bu bölüm mezunları da akademik kariyer yapabilmektedir zira Türkiye ve yurt dışında bölümle ilgili çeşitli dillerde yüksek lisans ve doktora imkanları mevcuttur.

Zeyneb Hafsa Orhan “İktisat Meselesi” programları kapsamında daha önce gerçekleştirilen youtube programında da Türkiye’de İslam İktisadı ve Finans Eğitiminin Geleceğine yönelik merak edilenleri cevaplandırmıştı.

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun