Anasayfa Haber Ücretsiz İzne Çıkartılan İşçinin Açmazı

Ücretsiz İzne Çıkartılan İşçinin Açmazı

by

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda dün akşam kabul edilen mini istihdam paketi ile işten çıkarma yasağı 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılabilecek. İşten çıkarma yasağı döneminde işveren istediği işçiyi ücretsiz izne çıkartabilecek. Ücretsiz izindeki işçi, normal ücreti kaç lira olursa olsun ayda sadece 1.168 TL nakdi ücret desteği alacak. İşçi yeni bir iş bulsa bile kıdem tazminatını yakmamak için mevcut işinden ayrılamayacak. İşverenle anlaşarak kıdem tazminatını alıp işten ayrılsa bu kez olası bir işsizlikte işsizlik ödeneği hakkını kaybedecek.

Covid-19 pandemisinin istihdama etkilerinin azaltılması amacıyla alınan tedbirler kapsamında hazırlanan mini istihdam paketini içeren yasa teklifi TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda dün akşam kabul edildi. Teklifin en çok tartışılan maddesi işten çıkarma yasağının 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılabilmesine olanak sağlayan maddesi oldu. Söz konusu düzenlemeye göre, 17 Ağustos’ta sona erecek işten çıkarma yasağı, her defasında 3 aya kadar olmak üzere 2021 haziran ayı sonuna kadar uzatılabilecek. İşten çıkarma yasağı döneminde işveren sadece belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi hallerinde işçinin işine son verebilecek. İşveren yasak döneminde istediği işçiyi ücretsiz izne çıkartabilecek.

Ücretsiz izne çıkartılan işçiye günlük 39.24 TL nakdi ücret desteği verilecek. Aylık nakdi ücret desteği brüt 1.177 TL, net 1.168 TL olacak.

İşten çıkarma yasağı bir yandan işçinin işsiz kalmasını önlüyor ama bazı durumlarda ise işçinin aleyhine işliyor. Normalde işçi, yazılı rızası olmadan ücretsiz izne çıkartılamaz. Zorla ücretsiz izne çıkartılan işçi bu durumu haklı fesih sebebi yaparak iş akdini feshettiğinde kıdem tazminatını alarak ayrılabiliyor. Ancak işten çıkarma yasağı döneminde ücretsiz izne çıkartılan işçi bu durumu haklı fesih sebebi yapamıyor.

Ücretsiz izne çıkartılan işçi, normal ücreti 2 bin 300 lira da olsa, 13 bin lira da olsa ayda sadece 1.168 TL nakdi ücret desteği alabiliyor. Kötü niyetli işverenin çalışmak istemediği işçiyi kendi isteğiyle ayrılmaya zorlamak için ücretsiz izne çıkarmasının önünde yasal bir engel bulunmuyor. Bu dönemde ücretsiz izne çıkartılmayı haklı fesih sebebi yapamayan işçi, kendi istifa ettiğinde kıdem tazminatı alamıyor.

Ücretsiz izin döneminde işçi hiçbir işte çalışamıyor. Yeni bir iş bulsa, kıdem tazminatını yakmamak ve işsizlik ödeneği hakkını kaybetmemek için ayrılamıyor. İşçi ile işveren karşılıklı anlaştığında işveren kıdem tazminatı ödese bile bu kez de işçi olası bir işsizlik durumunda işsizlik ödeneği alamıyor. Yeni başladığı işte üç ay sonra işsiz kaldığında işsizlik maaşı alma hakkını kaybediyor.

Kaynak: Habertürk

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun