Prof. Dr. Bülent Gülçubuk tarafından hazırlanan rapora göre, üretime dayanmayan tarım politikaları nedeniyle Türkiye, kendine yeterli olmaktan uzak bir profil çiziyor. Rapora göre tarımdan ciddi bir kopuş var. Çiftçilerin yaş ortalaması 55’e yükseldi.
Corona virüsü salgını ile birlikte tarım ve gıda sektörünün geleceği dünya gündeminin ilk sıralarına yerleşirken, pandemiye bu alandaki kırık karnesi ile yakalanan Türkiye’de tarımdan kopuş ve mevsimlik işçi problemi kırmızı alarm veriyor.
Ankara Üniversitesi Tarım Politikası ve Yayım Ana Bilim Dalında görev yapan Prof. Dr. Bülent Gülçubuk tarafından hazırlanan “Covid-19 Sonrası’nda Tarım Politikalarının Geleceği” raporuna göre, Türkiye üretime dayanmayan tarım politikaları nedeniyle kendine yeterli olmaktan uzak bir profil çiziyor.
“Türkiye’nin ülke genelinde tarımdan ciddi bir kopuş yaşadığını görüyoruz. Türkiye’de çiftçilerin yaş ortalaması 55’e yükselmiştir. Ayrıca genç nüfus bugün çoğunlukla tarımla uğraşmayı ve kırsal bölgelerde yaşamayı tercih etmemektedir” ifadelerine yer verilen raporda, salgın ve ticaret savaşlarının Türkiye’de gıda fiyatlarını dünyanın tersi yönünde artırdığına işaret edilerek mayıs itibarıyla gıda fiyatlarındaki yükselişin yüzde 12’ye dayandığı ve Türkiye’nin zorlu bir viraja girdiği vurgulandı.
Türkiye’de olduğu gibi üretime ve kaynak verimliliğine dayanmayan tarım politikalarının sürdürülebilir ve kendine yeterli üretime cevap vermediğine işaret edilen raporda, hem salgın hem de savaş ve doğal afetler anında, tahıl ve baklagil stoklarının her ülke için önem taşıdığı dile getirildi. “Türkiye’nin ne yazık ki bu ürünlerde bir açığı bulunmaktadır ve bu fiyat artışlarında etkili olmaktadır.
Kaynak: Dünya