Anasayfa Haber AB Komisyonu: Türkiye Ekonomisi 2020’de Yüzde 5,4 Daralacak

AB Komisyonu: Türkiye Ekonomisi 2020’de Yüzde 5,4 Daralacak

by

Avrupa Birliği Komisyonu bugün yayımladığı 2020 Yılı Bahar Ekonomik Görünüm Raporu’nda, COVID-19 etkisiyle Türkiye ekonomisinin 2020 yılının genelinde yüzde 5,4 küçüleceğini öngördü.

AB Komisyonu, 2018 yılındaki krizin etkilerini daha tam olarak atlatamadan COVID-19 salgınının yol açtığı global kriz ile karşı karşıya kalan Türk ekonomisinin 2020 yılında yüzde 5,4 daralacağını tahmin etti.

Birlik üyesi ve aday ülkeler için bahar dönemi makro ekonomik tahmin ve değerlendirmelere yer verilen 2020 Yılı Bahar Ekonomik Görünüm Raporunu yayınlayan AB Komisyonu, Türkiye’nin global tedarik, değer zincirlerine yüksek entegrasyon ve turizm, taşımacılık gelirlerine bağımlılığı nedeniyle COVID-19 krizinin etkilerine, serpintilerine maruz kaldığını ifade etti.
Dış finansman kırılganlıkları ve kriz öncesinde uygulanmakta olan genişlemeci politikaların Türkiye’nin COVID-19 krizinin etkilerini hafifletmek için politika alanını sınırladığını savunan AB Komisyonu, bilanço ve dış finansman kırılganlıklarının majör bir risk kaynağı olmayı sürdürdüğünü ifade etti.

Komisyon raporunda, yurt içi talepte ve uluslararası ticarette bu yıl yaşanan keskin düşüşün ardından, uzun süreli, ısrarcı belirsizlik ve zayıf istihdam piyasasının Türkiye’nin 2021’de toparlanma gücünü zayıflatmasını beklediklerini ifade ederek 2021 yılı için Türk ekonomisine yönelik GSYH büyüme tahminini yüzde 4,4 olarak ortaya koydu.

Komisyon’un Türkiye için 2020 ve 2021 işsizlik oranı tahminleri yüzde 16,9 olurken, enflasyon beklentileri ise yüzde 11,4 ve 11,7 olarak ifade edildi.

Kaynak: Dünya

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun