Anasayfa KitapKitap-Öneri Dünya İktisat Tarihi

Dünya İktisat Tarihi

by

İktisat tarihi öncelikle geçmişe vefa göstermek ya da ne olduğuna yönelik merakı gidermek gibi psikolojik sebeplerle okunur. Pedagojik açıdan önemli bir okumadır; zira geçmişi öğrendiğinizde “şimdi” ve “yarın”ın yanına üçüncü bir boyut katmış olursunuz. Epistemolojik bir yönü de vardır; yani “şimdi”yi daha iyi idrak etmek için geçmişi bilmek gerekir. Manipülasyona mani olmak için de tarih bilmek gerekir, çünkü geçmişte boşluklar varsa, başkalarının kendi çıkarlarına olacak şekilde doldurma riski vardır. Pragmatik amaçlarla tarih okumak yararlıdır; şöyle ki mevcut güncel bir sorunun bir benzeri ve cevabı belki de geçmişte mevcuttur. Bir diğer sebep ise pratikle ilgilidir; çünkü tarihi hikayeler, maceralar, girişimler, gelişmeler, atalarımızın yaptıkları, vb. hep cazip sohbet konuları olagelmişlerdir.

Fakat iktisat tarihinin de dahil edilebileceği teknik tarihler, çoğunlukla sıkıcı olmak gibi talihsiz bir durumla karşı karşıyadır. Ancak elinizdeki bu kitap, bu doğası itibarıyla sıkıcı olabilecek bir alanı son derece akıcı ve ilgi çekici bir halde sunma başarısı gösteriyor. Resimler, haritalar, çizelgeler ve akıcı bir anlatımla, genel iktisat tarihinin, küreselleşme tarihinin ve dünyadaki gelişmenin tarihinin hem lisans hem de lisans-üstü öğrencileri için paha biçilmez, canlı ve kolayca anlaşılabilir bir metni olarak benzerlerinden farklı bir yerde duruyor.
İlk basıldığı günden beri hem akademik camiada hem de genel okuyucu nezdinde ilgi çekiciliğini hep koruyan bu eser, özenli bir çalışma sonrasında konuyla ilgili Türkçe okurlarının beğenisine sunuluyor.

Kaynak: Kitap Yurdu

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun