Anasayfa Nedir? Kimdir? Müşâreke (Sermaye Ortaklığı) Nedir? Nasıl İşler?

Müşâreke (Sermaye Ortaklığı) Nedir? Nasıl İşler?

by

Müşareke birinin diğerine ortak olması; iki ve daha çok kimse arasında kurulacak sermaye ortaklığı anlamında bir İslâm hukuku terimidir.

İslâm’da şirketler mal, iş ve kredi şirketi olmak üzere üç kısma ayrılır:

1) Mal ortaklığı: Ortaklar belli miktarda sermaye koyarak bununla yapacakları ticaretten elde edecekleri kârı paylaşmak., üzere mal ortaklığı kurabilirler.

2) İş ortaklığı: Ortaklar mal yerine sanat ve mesleklerini ortaya koyarak birlikte iş alabilir, ortak taahhütlerde bulunabilir, elde edilecek kârı da anlaşma esaslarına göre paylaşırlar.

3) Kredi ve itibar ortaklığı: İki ve daha çok kişi sermayesiz, yalnız kredileriyle, yani ödünç para kullanarak veya veresiye mal alıp satmak suretiyle kâr elde etmek ve bunu aralarında paylaşmak üzere ortaklık kurabilirler.

Bu şirket çeşitleri mufavaza, inan ve mudârabe tarzlarında olur. Müşareke, yani sermaye ortaklığı daha çok mal ortaklığı ile kredi ve itibar ortaklığında söz konusu olur.

Buna göre sermayelerini ortaya koyan iki taraf sermayeleri ölçüsünde kâr ve zarara ortak olurlar. Bir tarafın sermayesi diğer tarafın ise emeğini ortaya koyduğu ortaklık türü ise mudarebe ortaklığı ismiyle anılır.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun