Akbank Teknoloji ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Dr. İlker Altıntaş, 2020 yılında gündemlerinde dijitalleşme olmaya devam edeceğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Altıntaş, “İşin olmazsa olmazı denilen nokta ise bilgi güvenliği” dedi. Altıntaş, 2020 yılında, bu noktada da müşteri deneyimini ileriye doğru taşıyacak şekilde, özellikle müşterilerin verilerinin gizliliği ve bilgi güvenliği açısından da rahat hissedecekleri bir gündemleri olacağını kaydetti. Açık bankacığın geleceğine çok inandıkları bir teknoloji olduğunu ifade eden Altıntaş, bu alana ilk olarak 2015 yılında yatırım yapmaya başladıklarını belirtti. Temel API’leri (Uygulama programlama arayüzü) tanımlayarak sektöre açtıklarını kaydeden Altıntaş, bugün sektör olarak üçüncü partilere daha zengin API’leri açma noktasında olduklarını ve büyük gelişim alnının da burada olacağını düşündüklerini söyledi. Altıntaş, “Bu bir takım ekosistemlerin oluşmasına imkan sağlayıp yeni iş modellerinin oluşmasını mümkün kıldığı için çok değerli” dedi.
BÜYÜK VERİYİ İŞLEMENİN YOLU YAPAY ZEKA VE İLERİ ANALİTİKTEN GEÇİYOR
Akbank olarak 2020 temalarının ‘teknoloji ile güçlenen insan’ olduğunun altını çizen Altıntaş, bunu hem müşterileri için hem de çalışanları için söylediklerini kaydetti. “Altyapısıyla, şubeleriyle, dijital kanallarıyla, yeni süreç ve uygulamalarıyla en önemlisi de yeni müşteri deneyimiyle yatırımlarımıza ve fark yaratmaya devam edeceğiz” diyen Altıntaş, bunu yaparken işin merkezinde büyük verinin olduğunu vurguladı. Altıntaş, büyük veriyi de işleminin yolunun da yapay zeka ve ileri analitik uygulamalardan geçtiğinin altını çizdi.
FARK YARATAN ANA UNSUR MÜŞTERİ DENEYİMİ OLACAK
Müşteri deneyiminin fark yaratan ana unsur olacağına inandıklarını vurgulayan Altıntaş, “Örneğin, bizim yeni nesil mobil bankacılığımızı eylül ayında müşterilerimize sunduk. Bu sadece görsel bir uygulama değişikliği değil aynı zamanda felsefe değişikliği de içeriyor. Bütün müşterilerin ihtiyacın daha anlayacak şekilde arkada bir bankacılık aklı diye bileceğimiz bir yapı oluşturduk. Aslında yapay zekanın modern bir uygulamasıdır. Müşterilerimizin gerçek zamanlı ve geçmiş verilerini analiz ederek, ihtiyaçlarını anlayıp, buradan bir takım öngörüler oluşturup, bu öngörüleri de mobil bancılıkta iletişim alanı dediğimiz, kolayca görülebilecek bir kurgulama ile görebileceği, hem kendi finansal durumu ile ilgili farkındalığı oluşturacak, ayın zamanda quiz benzeri sorularla bir etkileşimli ortamda bir nevi finansal okur yazarlığı da destekleyecek bir yapı oluşturduk. Bu yapı bütün kanallarımızda müşteri deneyimini farklılaştırmak istiyoruz” diye konuştu.
Kaynak: Bloomberg