Anasayfa Haber FinTek Denilince Akla İstanbul Gelecek

FinTek Denilince Akla İstanbul Gelecek

by
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, İstanbul’u FinTek’te lider yapmak için kolları sıvadı. Başkan Prof. Dr. Aşan, “Ana stratejimiz FinTek ve katılım finansta büyümek” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, İstanbul’u finansal teknoloji sektörünün merkezi yapmayı hedefliyor. İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) finansal teknolojiler (FinTek) ve katılım finansmanı alanlarında söz sahibi olması için çalışan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, İstanbul’un hem FinTek hem de katılım finansmanı enstüramanlarında dünyanın en önde gelen finans merkezlerinden biri olmasını istediklerini söyledi.

5 YIL SONRA İKİNCİSİ YAPILIR
Prof. Dr. Aşan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarının bu yönde olduğunu belirterek, “Tüm mevzuat çalışmaları, piyasa düzenlemeleri, finansal ürün geliştirme faaliyetleri ve teşvik önerileri bu talimat doğrultusunda hazırlanıyor” dedi. SABAH’ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Aşan, İFM eylem planının ana unsurlarından birinin katılım finansmanı olduğu ve yeni finansal teknolojilerin üretildiği bir finans merkezi kurgulamak üzere hayata geçirildiğini belirtti. Prof. Dr. Aşan, “İFM, bitiminden 5 yıl sonra yetmeyecek, ikinci etap için arsa arayışlarımıza başlamamız sürpriz olmaz” dedi.

KATILIM’A ÖZEL ÖNEM

İFM’nin FinTek ve katılım finansmanı alanlarında etkin olmasını istediğinizi belirttiniz. Bunu sağlamak için ne gibi çalışmalar yapılıyor?
Aslında, İFM’nin inşaat kısmı, bu projenin en kolay bölümü. Asıl önemli olan, İstanbul’un ruhunu yansıtacak finansal mimariyi kurgulamak. Finansal teknolojiler ya da katılım finansmanı denilince akla ilk gelen merkezlerden birisinin İstanbul olmasını istiyoruz. Ayrıca, katılım finansmanı en geniş tanımıyla, şu anda yaşanan küresel finansal sistem krizlerine ciddi bir çözüm olabilir.
Dünya, bundan 10 yıl sonra, sürdürülemeyeceği artık belli olan bu küresel finansal sisteminin yerine, katılım finansmanı gibi modellerin daha yaygın kullanıldığı bir sisteme dönüşecek. İnsanlar, neye yatırım yaptıklarını bilmedikleri, risklerini kestiremedikleri yapay finansal ürünler yerine varlığa dayalı seçenekleri tercih edecek. Katılım finansmanı varlığa dayalı yapısı ile paradigma değişimi getiriyor. Bu değişimin öncülüğünü yapmamız lazım. Cumhurbaşkanımız da bu yönde mesajlarını vermişti.

NİTELİKLİ YATIRIMCI GELSİN İSTİYORUZ


* Yabancı yatırımcıda aranan özellikler neler?
Biz FinTek ve katılım finansmanında yabancıları bekliyoruz. Ama aynı zamanda da azami seviyede yerli insan kaynağı kullanmalarını da istiyoruz. Yabancı şirketlerde, yerli FinTek firmalarının gelişmesini sağlayacak. Onları dünyaya açacak kalitede şirketlerin gelmesi lazım. Katılım finansmanını da bankacılık sektörünün baskın olması nedeniyle istiyoruz. Finansal sistemin tamamını bankacılık sektörü oluşturuyorsa bu sıkıntı yaratır. Bugüne kadar başka seçenek sunulmamış. insanların önüne hem ikna edici hem de benzer ölçüde garanti verebilecek bankacılıktan başka seçenekler getirmemiz gerekiyor.

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2019/10/05/fintek-denilince-akla-istanbul-gelecek

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun