Anasayfa Haber Türkiye’nin Son 10 Yılda Gerçekleştirdiği Kira Sertifikası İhracı Göz Kamaştırıyor

Türkiye’nin Son 10 Yılda Gerçekleştirdiği Kira Sertifikası İhracı Göz Kamaştırıyor

by

Katılım bankaları, son 10 yılda gerçekleştirdikleri kira sertifikası ihracı ile Türkiye ekonomisine önemli oranda katkı sağladılar. Bu süre zarfında 85 milyar Türk lirası, 2 milyar euro, 36 bin ton altın ve 12 milyar dolarlık ihraç gerçekleştirildi. Bu performans grafiğinde zirveyi Kuveyt Türk Katılım Bankası aldı.

Gerçek bir varlık üzerindeki mülkiyet hakkını ifade eden ve hakkın sahibinin ilgili varlıktan gelir elde etmesini sağlayan kira sertifikası (sukuk), faizsiz bankacılık prensiplerine göre hareket eden yatırımcı grup için önemli bir alternatif sunuyor.

Kuveyt Türk Lider

Katılım Bankaları Birliği’nin sukuk ihraç verilerine göre, katılım bankalarının 1 Ocak 2010-31 Temmuz 2019 döneminde gerçekleştirdiği 65 milyar 106 milyon liralık kira sertifikası ihracında en büyük pay 21 milyar 68 milyon lirayla Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın oldu.  Albaraka Türk Katılım Bankası 12 milyar 367 milyonluk sukuk ihracı gerçekleştirirken, Vakıf Katılım Bankası’nın ihracı 11 milyar 145 milyon liraya ulaştı. Vakıf Katılım Bankası’nı, 10 milyar 967 milyon lirayla Türkiye Finans Katılım Bankası, 8 milyar 904 milyon lirayla da Ziraat Katılım Bankası takip etti.

Vergi Teşvikleri Sukuk Oranlarını Büyük Oranda Arttırdı

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, son yıllarda kamunun sağlamış olduğu vergi teşvikleri ile birlikte özel şirketlerin de sukuk ihraçlarını büyük oranda artırdığını söyledi. Akyüz, özel şirketlerin, katılım bankalarının varlık kiralama şirketleri üzerinden sukuk ihraçlarını gerçekleştirdiğine işaret ederek, “Yurt içi ve dışı sukuklarda yatırımcı profilinde farklılıklar bulunmaktadır. Yurt içi sukuklarda yatırımcı profilinin büyük çoğunluğunu Türk yatırımcılar, portföy yönetim şirketleri, emeklilik fonları oluştururken, yurt dışı ihraçlarda yatırımcıların büyük çoğunluğu Körfez bölgesi ülkelerinden” dedi.

Kaynak: https://www.sondakika.com/haber/haber-son-10-yilda-kira-sertifikasindan-turkiye-ye-12428977/

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun