Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Maruf Vakfı Genel Merkezinin Açılışına Katıldı.
Maruf Vakfı Genel Merkez açılışı, Vakfımızın Zeytinburnu’ndaki merkezinde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Açılışa, çok sayıda siyasetçi, bürokrat, akademisyen, iş adamı ve önde gelen sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri katıldı.
Maruf Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri ve kurucu üyelerinin de hazır bulunduğu açılış programında selamlama konuşması yapan Maruf Vakfı Başkanı Adnan Danışman “ Bugün belki de son üç yüzyıldır İslam Ekonomisi ile yapılan araştırmaların kesintiye uğradığı dönemden yeni bir döneme geçmenin günü olacaktır diye temenni ediyorum. İslam Ekonomisi derken biz kapitalizmin yaşanabilir olmasını gerektiren finansal yapının İslamlaştırılmasını kastetmiyoruz. Tamamen Kapitalizmin ileriki dönemlerde bir kırılma noktasıyla karşılaşabileceğini ve bu kırılma noktası sonrasında dünya halklarına öncelikle İslam coğrafyasına ama genelde dünya halklarına İslami bir yaşam biçimi önerisi koyma çabası içerisindeyiz. Yani tamamen bir ekonomik model oluşturma çabası içerisindeyiz. ” dedi. Danışman, amaçlarının Kur’an ve Hz. Peygamberin hayatındaki sabitelere uygun yaşanabilir uygulanabilir bir ekonomik model oluşturmak olduğunu ifade etti.
Maruf Vakfı İslam Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Sıtkı Abdullahoğlu “ Son derece ciddi bir iddianın arkasına takılmış bir kısım önemli değişimleri gerçekleştirmek üzere bir adım atmak ya da bir bardak suyu oluşturmak için bir damlayı oluşturmak üzere bir hareketin içine girmiş bulunuyoruz. Biz ekonomi meselesini konuşurken, değerlendirirken genelde ekonomi seküler bir iştir diye bir niteleme ile karşı karşıya kalıyoruz. Ama Kur’an’ı okuduğumuzda da ekonominin kulluğun son derece önemli bir parçası olduğuna ilişkin muhkem yargılarla karşılaşıyoruz. Bu vakıf, bu enstitü kendi değerlerimizden hareket ederek bu zihin inşasını oluşturmak için bir mücadeleye giriyoruz. Bu vakıf, bu enstitü böyle bir faaliyeti yapmak üzere harekete geçmiş bulunuyor. Bunu sadece kendi başına yapması gibi bir alternatif söz konusu değil. Bu konuyla ilgili düşüncesi olan bilgisi olan bu meseleyi paylaşmak ve bunun mücadelesini ortak vermek gibi bir anlayışımız var. İnşallah bu konuda bütün dostlardan yardım almaya gayret sarf edeceğiz” dedi.
İş dünyası olarak dünyanın içinde olduğu ekonomik sisteme itirazları olduğunu vurgulayan ASKON Başkanı Mustafa Koca, “Türkiye’nin kuzeyi tokluktan, güneyi açlıktan ölmek zorunda değil. Marmara Bölgesi’ndeki insanların yaşam kalitesi Güneydoğu’dakiyle aynı değil. Bunun sebebi olan acımasız kapitalist sisteme itirazımız var ” dedi.
Esmedya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Maruf Vakfı’nın kuruluşundan büyük heyecan duyduğunu, “Tüm imkânlarımla bu çalışmanın emrindeyim. Son 15 yıldır bir sürü kurumumuz başka AK Parti olmak üzere geçmişimizi görmek, ayağa kalkmak, ümmete hizmet konusunda müthiş bir çaba içindeler. Naçizane onların da birer parçası olmaya çalışıyorum. Maruf Vakfı İslam ekonomisine dayalı yeni bir dünya oluşturma çalışmaları içerisinde önemli bir yere sahip olacaktır” dedi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Tuna, “İslam ekonomisi ahlaktır hayat tarzıdır. Bu yeni bir iddia değildir. Var olanı, üç yüz yıldır küllenen bir şeyi biz açmaya ortaya koymaya çalışıyoruz. Bugün burada başlattığımız bu hareketin devletimizin, hükümetimizin de küresel düzeyde başladığı hareketle aynı noktada olduğunun farkına varmamız lazım” dedi. Konuşmasına İslam Ekonomi Enstitüsünün hazırladığı ders programı içeriği hakkında açıklamalarda bulunarak devam eden Tuna, “ Keynesin ifade ettiği ideal faiz oranı sıfırdır. Bunu yakalamamız gerekiyor. Kurulan bu vakfın ileride çok maruf bir vakıf olacağına inanıyorum. Eğer biz sağlam bir ahlak bir düstur oluşturursak, bir marka bir model oluruz” dedi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, konuşmasında, dünyada yeni bir paradigmaya, yeni bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, Maruf Vakfının üzerinde odaklanacağı, yoğunlaşacağı alanın bu açıdan önem taşıdığını ifade etti.
Marufu, “akıl ve vicdan sahibi her Allah’ın kulunun kabul edebileceği evrensel doğrular seti” şeklinde tanımlayan Kurtulmuş, “Siyasete bakacağım da nereden bakacağım? Maruf penceresinden bakanın illa Müslüman olması da gerekmiyor, vicdan, insaf ve akıl sahibi olması, olayları kavraması bakımından yeterlidir. Bunların ne olduğunu biliyoruz. Ama bunları, bugünün diliyle insanlara anlatmak sorumluluğumuzdur.” diye konuştu.
Numan Kurtulmuş, maruf anlayışı içinde hareket etmenin, bireysel ahlakın yanı sıra onun iyi bir şekilde yaşanması için de sistem ahlakını kurabilmeyi zorunlu tuttuğunu vurgulayarak, “Marufun egemenliği bizim hayatımızın önemli hedeflerinden birisi olmak mecburiyetindedir. Zamana, zemine, tarihe göre değişmeyecek olan evrensel ilkeler üzerinden, bütün insan vicdanına ve aklına hitap eden ilkeler üzerinden yeni bir sözü söylemenin, yeni bir siyaseti geliştirmenin, yeni bir ekonomik anlayışı ortaya koymanın vaktidir. Bunu yaparken, şu hataya da düşmemek lazım. Biz sadece bir boşluğu doldurmak için, söylenmemiş bazı sözleri söylemek için bunları söyleyerek yolumuza devam etmeyeceğiz. Biz, tam tersine, dünyaya bir türlü huzur, barış, adalet getirmemiş olan şu andaki anlayışın yerine alternatif bir anlayışı ortaya koymak için bu çalışmaları sürdüreceğiz ve mükemmel hale getirmeye çalışacağız.”
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Maruf Vakfı gibi vakıfların kurulmasının, Türkiye, Türk milleti ve İslam ümmeti için büyük bir sevinç ve umut vesilesi olduğunu ifade etti.