INCEIF ve İslami Finans
INCEIF (International Center for Education in Islamic Finance) , diğer adı ile Küresel İslami Finans Üniversitesi, 2006’da Malezya Merkez Bankası tarafından ve sadece Yüksek Lisans ve Doktora seviyesinde eğitimiyle kendisini İslami Finans eğitimine adamış bir üniversite. Üniversite’nin temel iki amacı hem Dünya’daki İslami Finansal Kurumlardaki insan kaynağı ihtiyacını karşılamak hem de bu alandaki akademisyen eksiğini giderip akademik çalışmaları arttırmak.
Özellikle 2010 yılından itibaren Malezya’daki ve Dünya’daki İslami Finans alanında Abbas Mirakhor başta olmak üzere önde gelen akademisyenleri transfer ederek bu alanda Dünya’da en önde gelen üniversitelerden biri olmuştur. 2014 verisiyle şuana kadar ki Dünya’daki İslami Finansal Araştırmalarının %11’i INCEIF ve kardeş kurumu olan ISRA (Uluslararası İslami Finans’a Dair Şer’i Araştırmalar Akademisi) tarafından yapılmış bulunmaktadır. Çok kısa zamanda elde edilen bu başarı bu 2 kurumun bu alanda ne kadar ciddi olduğunu anlamak için önemli bir örnek.
Eğitim Programları
INCEIF’te 3 lisansüstü programı bulunmakta.
1-İslami Finans Uygulaması (Master),
2-M.Sc İslami Finans, ve
3-İslami Finans Doktorası
Ayrıca 2015 Eylül’de yeni bir sertifika programı açılmış bulunmaktadır.
İslami Finans Uygulaması Master’ı özellikte sektörde belirli seviyede deneyimi olan insanlara veya sektörde çalışmayı düşünenlere hitap eden bir program. Dersler ileri düzey nicel ve teknik değil İslami Finans’ın piyasadaki uygulamalarına yönelik bir içeriğe sahip. Programa internet üzerinden veya yüz-yüze şekilde devam edebilirsiniz. Program süresi yüz-yüze öğrenciler için 1 yıl. İnternet üzerinden tam zamanlı yine 1 senede ya da yarı zamanlı 2 senede tamamlamanız mümkün. Ders saatleri 09.00 ile 17.00 arasında. Bir ders 3 saat ve her dönem 5 veya 6 civarı ders alıyorsunuz. Her sene de Eylül, Ocak ve Haziran olmak üzere
3 dönem mevcut.
Verilen bazı dersler;
Mali Yönetim, Nicel Analiz, Finansal Muhasebe, İşletme Ekonomisi, Şer’i Açıdan İşletme ve Finans, İslami Finansal İşlemler için Fıkıh, Etik ve Yönetişim, İslami Finans için Muhasebe, İslami Sigorta, İslami Bankacılık Uygulamaları, İslami Finans’ta Risk Yönetimi, İslami Sermaye Piyasaları, İslami Varlık Yönetimi, Şer’i Denetim, Muamelat Fıkhı, Kavaid-i Fıkhiyye.
Bu program Ocak, Haziran ve Eylül aylarında olmak üzere senede 3 kez öğrenci alımı yapmaktadır. Yüz-yüze program için her sene toplamda yaklaşık 100-150 arası öğrenci alınmakta. İnternet programı için kabul almak çok daha kolay. Öğrencilerin yaklaşık %25’i harç bursu kazanabilmekte. Bunun dışında Üniversite’nin sunduğu başka bir burs bulunmamakta. Başlangıçta harç bursu kazanamaz iseniz ve ilk veya ileriki dönemlerde 3.50 üzeri bir ortalamaya sahip iseniz Üniversite’nin Fisabilillah Bursu’na başvurup sonraki dönem için harç bursu kazanma imkanınız da mevcut.
M.Sc. İslami Finans daha çok akademi düşünenlere hitap eden bir lisansüstü programı. Dersleri İslami Finans Uygulaması Master’ına göre biraz daha nicel ve teknik bilgiler içermekte. Programı sadece yüz-yüze şekilde yapabilmekteseniz ve program süresi 2 yıl. Programı tezli ve tezsiz yapabilmeniz mümkün. Tezsiz Yüksek Lisans seçeneğinde toplan 15 ders, tezli seçenekte ise 12 ders almanız gerekmekte. Hafta içi Ders saatleri akşam 18.30 ile 21.30 arasında ve Cumartesi 09.00 ile 17.00 arası. Her Eylül ve Ocak dönemi için 3 veya 4 ders alınmakta, Haziran dönemi için ise 1 veya 2 ders alabilirsiniz.
Verilen bazı dersler;
İslam Ekonomisi, İslami Finans, Usulü Fıkıh, İslami Finans için Fıkıh, İslami Sermaye Piyasaları, İslami Finans’ta Risk Yönetimi, İslami Finans için Muhasebe, Ekonometri I, Ekonometri II, Kurumsal Finans, Uluslararası Finans, İslami Portfolyo Yönetimi, İslami Varlık Yönetimi
Bu program Ocak, Haziran ve Eylül aylarında olmak üzere senede 3 kez öğrenci alımı yapmaktadır. Yüz-yüze program için her sene toplamda yaklaşık 70-100 arası öğrenci alınmakta. Öğrencilerin yaklaşık %15-20’si harç bursu kazanabilmekte. Bunun dışında Üniversite’nin sunduğu başka bir burs bulunmamakta. Başlangıçta harç bursu kazanamaz iseniz ve ilk veya ileriki dönemlerde 3.50 üzeri bir ortalamaya sahip iseniz Üniversite’nin Fisabilillah Bursu’na başvurup sonraki dönem için harç bursu kazanma imkanınız da mevcut.
İslami Finans Doktorası 13 ders ve tez’den oluşmakta. Dersler M.Sc programı ile %90-95 uyuşmakta. Program süresi 1.5-2 yıl ders süreci ve 2-2.5 yıl da tez olmakla birlikte ortalama 4 sene sürmekte. Ders saatleri Hafta içi Ders saatleri akşam 18.30 ile 21.30 arasında ve Cumartesi 09.00 ile 17.00 arası. Her Eylül ve Ocak dönemi için 3 veya 4 ders alınmakta, Haziran dönemi için ise 1 veya 2 ders alabilirsiniz. Tez öncesi bir yeterlilik sınavı yapılmakta. 2 Tez danışmanı hocası seçilip tez konu önerisi verilip kurul tarafından onaylandıktan sonra teze başlayabilmekteseniz.
Bu program Ocak ve Eylül aylarında olmak üzere senede 2 kez öğrenci alımı yapmaktadır. Yüz-yüze program için her sene toplamda yaklaşık 40-60 arası öğrenci alınmakta. Öğrenciler için başlangıçta herhangi bir harç bursu verilmemekte. İlk veya ileriki dönemlerde 3.50 üzeri bir ortalamaya sahip iseniz Üniversite’nin Fisabilillah Bursu’na başvurup sonraki dönem için harç bursu kazanma imkanınız mevcut. Tez sürecinde harç bursu tez konusuna göre verilmekte.
Program Ücretleri (Toplam)
İslami Finans Uygulaması Master’ı Harç Masrafları : 23,250 RM (16.377 TL/5.382 US. Dollar-2015 Eylül)
M.Sc. İslami Finans Harç Masrafları : 22,080 RM (15.553 TL/5.111 US. Dollar-2015 Eylül)
İslami Finans Doktorası Harç Masrafları : 32,000 RM (22.540TL/7.408 US. Dollar-2015 Eylül)
Malezya’da Yaşam
Yaşam Masrafları
Konaklama (Aylık)
Kuala Lumpur ve Selangor’da ev kiraları döşeli 3 odalı bir Condominium adlı apartmanların dairesi için 2200-2800RM(1,500-2000 TL).
Eğer Kuala Lumpur ve Selangor’da Condominium’da sadece oda kiralamak isterseniz. Büyük odalar 1000-1300 RM(700-950 TL), orta büyüklükte bir oda 600-800RM (420-560 TL) ve küçük odalar 400-700RM(280-490 TL) civarı.
Faturalar (Aylık)
Elektrik: 20-50 RM (Kişi Başı) +50 RM (Klima varsa) (15-35 TL)
Su Faturası: 10-15 RM (Kişi Başı) (7-10TL)
İnternet: 150 RM (Toplam) (105 TL)
Cep Faturası: 50 RM(35 TL)
Ulaşım
Otobüs biletleri 1-3RM (0,70-2,1 TL)
Metro veTramvay biletleri 2-4RM (1,5-3 TL)
Taksi ile 4KM civarı mesafe 7-8RM (5-6 TL)
Yeme – İçme
Günlük 45-75 RM (30-50 TL)
Coğrafya ve İklim
Malezya Güneydoğu Asya’da Endonezya, Tayland ve Singapur gibi ülkelere komşu. Türkiye’ye direk uçuş ile gitmeniz 10-12 saat sürüyor. Ekvatoral ve muson iklimine sahip. Bitki örtüsü cangal adı verilen gür yağmur ormanlarından oluşmuştur. Evlerde karınca yerine kertenkele, sokaklarda kedi yerine fare görmeniz sıradışı değil. Bu yüzden Condominium’larda oturmanız önemli.
Çok yağışlı olan bazı aylar dışında yılın neredeyse tamamı yaz mevsimi. Hava sürekli nemli ve sıcak. Fansız veya klimasız bir ortamda vakit geçirmek çok zor. Dışarda yürümek, oturmak vs her türlü faaliyet de tabii ki zor.
Yeme – İçme
Hiç görmediğiniz tropik meyvaları ve kendi damak tadınızdan çok farklı Malay, Ç:in ve Hint yemeklerini mevcut. Kahvaltı’dan akşam yemeğine kadar çok farklı yemekler yeniliyor. Bu hususta önünüzde 3 seçenek var. İlki Malezya’daki yerel yemeklere alışmak. İkincisi yerel yemeklere direnip dışarıda sadece küresel fast-food yemek zincirleri, arap lokantaları ve evinizde de kendinizin hazırladığı türk usülü yemeklerle beslenmek. Üçüncü yol da yerel yemekleri kendinize özgü bir şekilde damak tadınıza uygun olarak harmanlamak. Bu da ne bir Türk gibi ne de Malezya’da yaşayan herhangi biri gibi beslenmediğiniz bir beslenme tarzı.
Murat Yaş
INCEIF Doktora Öğrencisi
Ek Bilgi: www.inceif.org