Anasayfa Haber Ziraat Katılım Afrika yolunda

Ziraat Katılım Afrika yolunda

by
Yurt içinde 88 şubeye ulaşan Ziraat Katılım, yurt dışına Afrika ile açılmaya hazırlanıyor. Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, “Sudan zaten yüzde 100 katılım bankacılığının uygulandığı bir ülke. Merkez Bankası’ndan iznimizi aldık. Lisanslarımız her şey hazır. İnşallah yıl sonuna kadar Sudan’da şubemiz açılmış olacak” dedi.
Henüz dört yıllık bir banka olmasına rağmen gerek şubeleşme gerekse istihdamı arttırma konusunda önemli çalışmalara imza atan Ziraat Katılım Sudan’da şube açmaya hazırlanıyor. Ziraat Katılım Genel Müdürü aynı zamanda Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Başkanı Metin Özdemir, Yeni Şafak’a özel açıklamalarda bulundu. Özdemir ile Ziraat Katılım’ın yeni çalışmaları başta olmak üzere katılım bankacılığına dair birçok konuyu konuştuk.
İLK ALTI AYDA %20 BÜYÜDÜK
Yılın ilk yarısını geçtik. Ziraat Katılım için bu süreç nasıl geçti?
İlk altı ay hem Ziraat Katılım hem de katılım sektörü olarak, bankacılık sektörünün ortalamasını yukarıya çıkartacak bir performans sergiledik. Gerek kullandırılan fonlar gerek toplanan fonlar nezdinde bankacılık sektörüne göre daha pozitif bir büyüme temin ettik. Kendi bankamız özeline baktığımız zaman toplam aktiflerimizi, 29 milyar liranın üzerine çıkarttık. Bu da ilk altı ayda yüzde 20’lik bir büyümeye tekabül ediyor.
Ziraat Katılım olarak yıl sonu büyüme beklentiniz nedir?
Yıl sonunda yüzde 45’lik bir büyüme öngörüyoruz. Önümüzdeki yılda aynı performansı göstererek devam ettirmek istiyoruz. Çünkü Cumhurbaşkanımız tarafından önümüze ciddi bir hedef konuldu.
Bu hedefi yakalayabilecek misiniz?
Sektöre kamu bankalarının katılımı ile ciddi hareketlilik geldiğini söyleyebiliriz. Şu an yüzde 5,7’yi geçtik. Yıl sonuna kadar yüzde 6’lık bir payı aşacağız diye tahmin ediyoruz.

“Bir de Cumhurbaşkanı katılım bankacılığı ismini kabul etmiyorum. Böyle olunca fark göremiyorum. Katılım finans sistemi olmalı” sözüne ne dersiniz?

Terminoloji noktasında bankacılık terimini Sayın Cumhurbaşkanımız benimsemiyor. Faiz kelimesinden nasıl hoşlanmıyorsa, bankacılık kelimesine de sıcak bakmıyor. Bankacılık kelimesinin avantajları da var, dezavantajları da. Algı açısından baktığımızda İnancından dolayı faiz ile iştigal etmek istemeyen insanlarımız banka kelimesinden dolayı bir kaçış var. Dolayısıyla insanlarımızı bu finans sisteminin içerisine katabilmemiz için banka kelimesini kullanmamamızı istiyor. Ama öteki tarafta uluslararası camiada banka kelimesiyle, çerçevelendirmek bize işlemlerimizde kolaylık sağlıyor. Uluslararası arenada finans kurumu deyince banka mıyız değil miyiz sorusuna muhatap oluyoruz. Evet, Katılım finans daha geniş bir anlam ifade ediyor. Biz zaten banka kelimesini tabelalarımızda ve işleyişte kullanmıyoruz. Ünvanımızda ve resmi yazışmalarımızda kullanıyoruz.

Cumhurbaşkanı gerekli destekleri vereceğini de söyledi.

Zaten desteklemenin ötesinde bize her konuda sağ olsun önümüzü açıyor. Katılım bankaları olarak talep ettiğimiz birçok mevzuat, düzenleme, yönetmelik, tebliğ gibi. Bu yıl merkezi danışma kurulumuz da faaliyete geçti. Bu alanlardaki eksikliklerimiz tamamlanıyor.

Yurt dışında ne gibi çalışmalarınız var?

Yurt dışında açılımımız olacak. İlk defa Afrika’dan başlıyoruz. Afrika’da Sudan’da şube açma çalışmalarımız var. Yıl sonuna kadar oradaki şubemizi açmış olacağız. Sudan zaten yüzde yüz katılım bankacılığının uygulandığı bir ülke. Konvansiyonel bankacılık yok. Merkez Bankası’ndan iznimizi aldık. Lisanslarımız her şey hazır. Orada hatta yerimizi tuttuk. Gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar ya da, yıl başında açılmış olacak.

Afrika’ya gidip şube açmak zor olmadı mı?

Hakikaten çok farklı bir coğrafya farklı bir kültür. Ancak ortak inanç ve değerlerimiz var. Ülkemize çok güzel bir bakış var. Oradaki çalışmalarımızda bunun çok faydasını gördük. Bankamızda oradaki çalışmalarında hızlı bir yol alacağını tahmin ediyorum.

Sudan ile başladınız. Başka yerlere gidecek misiniz?

Sudan’da şube açma çalışmalarımız duyulunca diğer özellikle Müslüman Afrika ülkelerinden de talep var. Oradaki Büyük elçilerimiz burada da açalım diye talep ediyorlar. İnşallah Sudan’a bir ayak basalım Afrika’ya sonra derinleşebiliriz.

Kaynak: https://www.yenisafak.com/ekonomi/ziraat-katilim-afrika-yolunda-3508321

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun