Anasayfa KitapKitap-Öneri Sosyal Bilimlerin Mantığı Üzerine

Sosyal Bilimlerin Mantığı Üzerine

by

“Endüstriyel bir toplumun yeniden üretimi koşullarında, yalnızca teknik olarak değerlendirilebilir bilgiyi kullanabilen ve kendileri hakkında ve eylemlerinin hedefleri hakkında rasyonel bir açıklama bekleyemeyen bireyler…” ve sosyal bilimlerin mantığı.

Habermas, “ikinci kuşak” Frankfurt Okulu’nun en önemli temsilcilerindendir. Marksizmin eleştirel toplumsal kural olarak yeniden formüle edilmesi projesine katılmış; baskı ve sömürüye dayanan bütün güç ilişkilerini tanımlamaya ve çözümlemeye çalışmıştır. Sosyal Bilimlerin Mantığı, Habermas’ın sosyal bilimlerin felsefesi alanında klasik olmuş kitabıdır.

Bu oylumlu kitapta Habermas, sosyal bilimlerin doğası ve ayırt edici yöntemleri ve ilgi alanları üzerine görüşlerini sunuyor. Doğal bilimler ile sosyal bilimler arasındaki geleneksel ayrımı; sosyal eylemin karakteristiklerini ve toplumsal gereklilik açısından dil teorisinin göndermelerini; yorumbilimin doğasını, işlevini ve sınıflamalarını;işlevselcilik ve sistem teorilerinin güçlü ve zayıf yönlerini; Popper’ın sosyal bilimler felsefesine bakışını inceliyor. Habermass’ın çözümlemeleri her zamanki gibi sert, derinlikli ve yapıcı. Habermas, Frankfurt Üniversitesi’nde Emeritus Felsefe Profesörü’dür.

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun