Anasayfa Haber Türkiye OECD Ülkeleri Arasında En Yüksek Faiz Oranına Sahip

Türkiye OECD Ülkeleri Arasında En Yüksek Faiz Oranına Sahip

by

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz oranını yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirmesine rağmen, Türkiye OECD ülkeleri arasında faiz oranının en yüksek olduğu ülke konumunda. Dünya genelinde ise Türkiye, Arjantin (58%), Mozambik (20%) ile Gana’dan (20%) sonra faiz oranın en yüksek olduğu dördüncü ülke.

2004 yılında yine yüzde yirmilerde olan faiz oranı 2013 ve 2012 yıllarında yaklaşık yüzde 5 seviyesine kadar düşmüştü. Ancak TCMB, 2016’dan itibaren, ülkede gittikçe yükselen enflasyona karşı, kısa zamanda faiz oranlarını artırma politikası yürüttü.

Başka Ülkelerde Faiz Düşerken Türkiye’de Neden Yüksek?

Enflasyon ve işsizlik arasında normal bir ters ilişkinin bulunduğu durumda Merkez bankalarının işlevi bu dengeyi istikrarlı bir şekilde sürdürmektir. Bir ekonomide enflasyon oranları düşükse merkez bankası faizi düşük tutabilir, tersine enflasyon yüksekse merkez bankası da faizi yüksek tutmak zorundadır. Ayrıca dış kaynağa bağımlı olan ülkeler bu kaynakları ülkesine çekebilmek için faizi yüksek tutmak zorundadır. 2017 yılında Türkiye’de yıllık enflasyon oranı yüzde 7,8 iken, bu rakam 2019 yılının ilk 7 ayında yüzde yaklaşık yüzde 19’a kadar çıktı.

2016’dan bu Yana TL Yüzde 100 Değer Kaybetti

Uzmanlar Türk Lira’sının son yıllarda değer kaybetmesinin enflasyonun artmasında büyük rol oynadığını belirtiyor. Buna göre, Dolar, Türk Lirası karşısında son 3,5 sene içerisinde yaklaşık yüzde 100 değer kazandı. ABD ile yaşanan rahip Brunson krizi ile de Euro 7,5 TL seviyelerine kadar çıkmıştı. Türk Lirası, son yıllarda Arjantin Pesosu ile birlikte Dolar ve Euro karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Göre Yüksek Faiz, Yüksek Enflasyon Sebebi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden alarak faiz-enflasyon ilişkisi hakkında farklı bir tezi savunduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Ayrıca Erdoğan, Murat Çetinkaya’yı görevden aldıktan sonra yaptığı konuşmada, “Faiz enflasyonun anasıdır. Orada tıkanıklık vardı. Bedelini tüm ülke birlikte ödüyoruz. Bu nedenle istişare yaptık ve kararımızı uyguladık. Faizi tek haneli rakamlara indirmek zorundayız. Bundan sonra Merkez Bankası ekonomi programımıza çok daha güçlü destek verecektir” diyerek TCMB’nin bundan sonra faiz indirimine gideceğinin sinyalini verdi.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2019/08/29/turkiye-neden-oecd-ulkeleri-arasinda-en-yuksek-faiz-oranina-sahip

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun