Anasayfa Haber Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yürürlüğe Giriyor

Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yürürlüğe Giriyor

by

Bilindiği üzere 25 Ocak 2019 tarihinde Remi Gazete’de ” Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlanmıştı. Bu yönetme değişikliğinin 9. maddesi “Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.” diyerek mevcut yönetmeliğin 19. maddesine işaret ediyordu.

Yönetmeliğin 19. maddesi katılım bankacılığının fon kullandırma yöntemleri ile alakalı olup  kâr beyanı ile satım (murabaha), kârsız satım (tevliye), pazarlık usulüyle satım (müsaveme), peşin ödemeli satım (selem),  açık hesaplı satım (isticrar), kâr beyanı ile emtia satımı (teverruk) ve eser sözleşmesi (istisna) gibi satış yöntemlerini, kiralama işlemlerini,  emek-sermaye ortaklığı (mudarebe), kâr-zarar ortaklığı (müşareke), yatırım ortaklığı (girişim sermayesi), mülkiyet ortaklığı, zirai ortaklıklar gibi ortaklık yöntemlerini, vekalet ve karşılıksız ödünç (karz-ı hasen), kefalet, garanti, vaat, ödül vaadi (cuâle) gibi ürünleri de gündemine almaktadır. Bu maddeye göre katılım bankaları bundan sonra yukarıda bahsedilen yöntemlerle fon kullandırmayı yasal bir şekilde gerçekleştirebilecektir. Bundan sonra gözler modellerin uygulayıcıları olan katılım bankalarında olacaktır.

Burada asıl önemli olan nokta ise yönetmelikteki değişikliğe ilişkin 9. maddenin, dolayısıyla yönetmelikteki 19. maddenin, 1 Ocak 2020’den itibaren yürürlüğe girecek olmasıdır. Diğer bir ifadeyle önümüzdeki haftadan itibaren faize alternatif teşkil edecek ve katılım bankalarının pazar paylarını güçlendirme potansiyeli olan finansman modelleri resmi olarak yürürlüğe girmiş olacaktır. Bundan sonra işin büyük bölümü bu modelleri cazip bir şekilde uygulamaya, müşterilere pazarlamaya ve sermaye sahibi ve yatırımcının buluşturulmasına kalmaktadır.

Resmi Gazete’de yer alan yönetmelik değişikliğine ulaşmak için tıklayınız.

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun