Anasayfa Haber Ekonomik Kriz ve İstikrarsızlık Lübnanlıları Göçe Zorluyor

Ekonomik Kriz ve İstikrarsızlık Lübnanlıları Göçe Zorluyor

by

Lübnan’da son yıllardaki siyasi istikrarsızlık ve ekonomik kriz nedeniyle yurt dışına göçün, 2019 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 42 artış gösterdiği belirtiliyor.

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan yapıya sahip Lübnan’daki ekonomik durum, devlet kurumlarında yıllardır yapılan yolsuzluklar, Suriye’deki krizin yol açtığı mülteci dalgaları ve siyasi sorunlar dolayısıyla daha da kötüleşti.

Maliye Bakanlığının Mayıs 2019’da yayımladığı rapora göre, 51 milyar dolar Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) sahip Lübnan’da kamu borcu 2019’un ilk çeyreğinde 86,2 milyar dolara ulaşmıştı.

Ekonomik krizin bedelini işsizlik ve hayat pahalılığıyla ödeyen Lübnanlılar, çareyi Kanada ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yurt dışına göç etmekte buluyor.

Lübnan’da 1975-1990 yıllarındaki iç savaş ve sonrasında yaşanan göç dalgaları dolayısıyla Lübnanlı gurbetçilerin sayısının, ülkelerinde yaşayan 4 milyonluk nüfusun 3 katı olduğu tahmin ediliyor.

Geçen yıl 60 binden fazla Lübnanlı ülkeyi terk etti

Uluslararası Veri Merkezi Müdürü Cevad Adra yaptığı açıklamada, Lübnan’dan dışarıya yaşanan göçe ilişkin rakamların dehşet verici olduğunu dile getirdi.

Adra, “Geçen yıl Ocak-Kasım ayları arasında 61 bin 924 vatandaş ülkeyi terk etti. 2018 yılı Ocak-Kasım aylarında ise göç eden Lübnanlıların sayısı 41 bin 766 idi. Yani 2019 yılında Lübnan’dan göç edenlerin oranında bir önceki yıla göre yüzde 42 artış yaşandı.” dedi.

Göç eden Lübnanlıların çoğunun genç ve üniversite mezunlarından oluştuğunu vurgulayan Adra, “Lübnanlı gençler, ekonomik şartların kötüleşmesi nedeniyle yurt dışında iş imkanı ve istikrar arayışında.” diye konuştu.

Kanada göçmenlerden yararlanıyor

Ülkedeki Hristiyan nüfusu koruma faaliyetleri bulunan “Lübnan Toprakları Hareketi” Başkanı Talal ed-Duveyhi, Lübnan makamlarının izlediği politikalar nedeniyle gençlerin vatanlarında onurlu yaşama umudu kalmadığını savundu.

Son zamanlarda Lübnanlı bazı kesimlere özel göç kapılarının açıldığına dikkati çeken Duveyhi, “Kanada’nın Beyrut Büyükelçiliği, Lübnanlı bazı Hristiyanları telefonla arayarak 10 yıl önce yaptıkları göç başvurularının onaylandığı bilgisini veriyor.” ifadelerini kullandı.

Duveyhi, Kanada’nın göç için seçtiği kişilerin “doktor ve iş adamlarından” oluştuğunu vurgulayarak, söz konusu ülkenin Lübnanlıları kendi çıkarları için kullanmak üzere seçici bir tutum sergilediğini ifade etti.

Lübnanlıların göç etmesine endişeyle bakan Duveyhi, ülkenin ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiğini ve bunun yanı sıra daha çok ihtiyaç duyduğu nitelikli insanlarını kaybettiğini belirtti.

Kaynak: AA

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun