Anasayfa Haber Özbekistan’da İslami Finans Kuruluşu Kurulacak

Özbekistan’da İslami Finans Kuruluşu Kurulacak

by

Geçtiğimiz yıl boyunca, Taşkent hükümeti, ülkedeki iştirakleri kurmak isteyen Kazak bankalarına yönelik döviz kurallarını ve rahat yasal düzenlemeleri serbestleştirdi.

Hükümetin internet sitesinde bir kararname ile ilan edilen kurumun kurulması, mevcut mevzuatın ötesine geçti.

İslami tahvillerden sigortaya çok çeşitli şeriat uyumlu ürünlerin piyasaya sürülmesini sağlayacak, Kazakistan’ın yatırım ve kalkınma bakanlığı danışmanı Yerlan Baidaulet, “Ülkede İslami finans endüstrisinin sistemli bir lansmanını başlatması bekleniyor. ” dedi.

Bunun, İslami finansın karışık sonuçlarla başlaması için çeşitli girişimlerde bulunmuş olan daha geniş bir bölge için etkileri olabilir : Kazakistan düzenleyici engellerle karşı karşıya kalırken, Azerbaycan’ın en büyük bankası 2015 yılında İslami birimini kapattı.

Baidaulet, Özbekistan’ın yaklaşımının daha başarılı olabileceğini çünkü Baidaulet, finans bakanlığı ve vergi dairesi de dahil olmak üzere tüm devlet kurumlarındaki çabaları koordine edecek bir çalışma grubu oluşturduğunu söyledi.

“Bütün bunlar şu anda BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) bölgesinde eksik. Bu yeni değişiklikler, piyasa oyuncuları tarafından iyice araştırılıyor.” dedi.

Eski Sovyet devleti olan Özbekistan, Orta Asya’nın en kalabalık ülkesi ve 32 milyon insanının çoğu Müslüman.

Önerilen mevzuat, Suudi bazlı İslami Kalkınma Bankası’ndan bir hibe yardımı ile hazırlanacak.

Faiz ve para spekülasyonları gibi dini ilkeleri takip eden İslami finansmanın kolaylaştırılması, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya’dan yatırım çekilmesine yardımcı olacak bir yol olarak görülmektedir.

Aynı zamanda, az gelişmiş tüketici piyasası ve devlet borç verenlerinin hakim olduğu bir bankacılık sektörü olan bir ülkede finansal katılımı artırabilir.

Bazı İslami finansal ürünler, zaten Özbek borç verenler tarafından sunulmaktadır, ancak belirli mevzuatlar yenilerini sunarken onlara daha ucuz olabilir.

Bu ayın başlarında, yerel kreditörler Trustbank ve InFinBank , IDB Grubunun özel sektör kolu olan Özel sektörün Gelişimi için İslami Şirket ile ayrı finansman anlaşmaları imzaladılar.

Kaynak: https://www.katilimanaliz.com

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun