Anasayfa Haber Türk Özel Sermaye Fonu Şirketi Enerji Yatırımlarında İslami Finansmanı Arttırmaya Başladı

Türk Özel Sermaye Fonu Şirketi Enerji Yatırımlarında İslami Finansmanı Arttırmaya Başladı

by

Türkiye’nin fazla enerji ihtiyacı ve enerji sektöründeki aşırı büyüme Körfez sermayesini cezbediyor. Bu sermaye aslında İslami finans enstrümanları kullanan bankaların Orta doğuyla ilişkilerini güçlendirerek hem Körfez ekonomisini hem de kendi altyapılarını güçlendirmeyi hedeflediği için böyle bir yönelim içerisinde bulunuyor.
Doha merkezli yatırım bankası QInvest, Türkiye’nin ilk enerji odaklı özel sermaye fonu İstanbul’s Crescent Capital tarafından başlatılan Temiz Enerji Geçiş Fonu’na 30 milyon dolar ara finansman aktararak hızla büyüyen Türk enerji sektörüne ilk hamlesini yaptı. Crescent Capital, 81 MW’lık hidroelektrik santrali Akocak HES’ in tamamını satın almak için beş yıllık murabaha enstrümanını kullanacak.Türk özel sermaye firmasıyla olan işbirliklerinin uzun süreli olduğunu belirten QInvest’in genel müdürü Can Güçlü, böylelikle yakın zamanda Türk enerji sektörüne daha çok katılım olacağını gözler önüne serdi.
Türkiye’nin enerji ihtiyacı son 10 yılda güçlü ekonomik büyümesi, sanayileşmesi ve kentleşmesiyle birlikte hızla artıyor. T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının öngörülerine göre bu artan talebi karşılamak için 110 milyar dolar (son 10 yılda yapılan yatırımın iki katından daha fazla) civarında bir yatırım gerekiyor.Hükümet artan enerji masraflarını tek başına taşıyamacağının farkında ve son 30 yılda enerji sektörünü tam rekabetçi yapmak için özel firmalara teslim etti. Son zamanlarda, enerji üretim varlıklarının birkaç yıl içinde özelleştirilmesi gündemde iken güç dağıtım piyasası tamamen özelleştirilmiş durumda. Hükümet ayrıca yenilenebilir enerjinin sektördeki payını yüzde 30 oranında arttırmak ve nükleer santralleri devreye sokmak gibi bir dizi hedefler belirledi.
Enerji ithal eden Türkiye’nin hedef tarihi 2023 yaklaştıkça, Orta Doğu ülkeleri için Türkiye’nin genişlemeci enerji politikasını sermayeleştirme fırsatları misliyle artıyor. Bu ve Türkiye’nin finans piyasasını geliştirmek isteyen güçlü politik iradesi, Ortadoğu’daki İslami yatırımcılar için yeni fırsatlar sunuyor.

– Daha fazlası için: http://www.islamicfinancenews.com/news/turkish-pe-firm-powers-energy-investment-using-islamic-finance#sthash.Sh8J9gGs.dpuf

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun